اگر در گوگل آموزش بورس را جستجو کنید با انبوهی از سایتها، ویدیوها و کتابها روبرو خواهید شد که ممکن است شما را در انتخاب منبع مناسب دچار سردرگمی کند. در این مطلب قصد دارم همه آنچه که برای یک معامله موفق نیاز دارید را معرفی کنم و در هر سرفصل بهترین منبع برای یادگیری آن موضوع معرفی کنم. همه منابع معرفی شده به صورت ویدیویی و نوشتاری در سایت است و خیلی راحت و بدون صرف هزینه میتوانید شروع به یادگیری کنید.
قبل از شروع بحث اگر هیچ شناختی از بازار بورس ندارید میتوانید ویدیوهای حسین زمانی را به دید ویدیوی انگیزشی نگاه کنید. این مجموعه آموزشها که در 15 قسمت و از شبکه 5 پخش شده است به بیان مفاهیم اولیه بورس میپردازد. (کلیک کنید)
برای تبدیل شدن به یک معاملهگر موفق موارد زیادی است که باید یاد بگیرید: تحلیل تکتیکال، تحلیل بنیادی، تابلوخوانی و موارد دیگری که به مرور و برحسب تجربه باید آنها را یاد بگیرید.
1- تحلیل تکنیکال
در تحلیل تکنیکال، نمودار سهم حرف اول را میزند. در این تحلیلها با بررسی سابقه قیمتی سهم به دنبال یافتن بهترین موقعیت خرید و فروش هستیم. در تحلیل تکنیکال چند اصطلاح است که به وفور استفاده میشود. ابتدا به تعریف آنها میپردازیم و سپس یک دید کامل از تحلیل تکنیکال ارائه میکنیم:
قله و کف: در نمودار قیمت، کف ها نقاطی هستند که فشار تقاضا (خرید) بر عرضه(فروش) پیشی گرفته و قیمت ها بعد از یک دوره کاهش رو به افزایش می گذارند. برعکس، قله ها نقاطی هستند که فشار عرضه بر تقاضا پیشی گرفته و قیمت ها بعد از یک دوره افزایش رو به کاهش می گذارند. هنر یک تحلیلگر یافتن کف قیمتی برای خرید سهم و سقف قیمتی برای فروش سهمش است. به این معنی که اگر بهدرستی بتواند کف قیمتی یک سهم را شناسایی کند و اقدام به خرید سهم کند با افزایش قیمت سهم انتظار یک سود شیرین را خواهد داشت، به شرط اینکه سقف قیمت را نیز به درستی تشخیص دهد و در زمان مناسب اقدام به فروش سهم کند.
روند افزایشی (صعودی): زمانی که قیمت یک نماد یا دارایی به طور عمومی افزایش می یابد اصطلاحا گفته می شود که روند قیمت ها افزایشی یا صعودی است. روند افزایشی به این معنی نیست که قیمت ها همیشه بالا می رود بلکه قیمت ممکن است گاهی بالا برود و گاهی پایین بیاید اما برآیند این نوسانات به سمت افزایش قیمت است. روند افزایشی در نمودار قیمت از طریق مشاهده کف های صعودی قابل تشخیص است (یعنی زمانی که کف جدید قیمت بالاتر از کف قبلی قرار می گیرد)
روند کاهشی (نزولی):زمانی که قیمت یک نماد یا دارایی به طور عمومی کاهش می یابد اصطلاحا گفته می شود که روند قیمت ها کاهشی یا نزولی است. روند کاهشی به این معنی نیست که قیمت ها همیشه پایین می آید بلکه قیمت ممکن است گاهی پایین بیاید و گاهی بالا برود اما برآیند این نوسانات به سمت کاهش قیمت است. روند کاهشی در نمودار قیمت از طریق مشاهده قله های نزولی قابل تشخیص است (یعنی زمانی که قله جدید قیمت پایین تر از قله قبلی قرار می گیرد)
در تصویر زیر که برشی از نمودار قیمتی ایران خودرو است مفاهیم ارائه شده قابل مشاهده است.
تشخیص درست روند شما را میتواند خیلی راحت در مسیر سود کردن قرار دهد. یادگیری مفاهیم مربوط به روندها نیز اصلا سخت نیست. سایتها، کتابها و ویدیوهای زیادی در مورد اهمیت و نحوه تشخیص روندها وجود دارد که من به شما این ویدیو را پیشنهاد میکنم. (کلیک کنید) سایر ویدیوهای آموزشی سعید رهبری در مورد تحلیل تکنیکال را میتوانید در اینجا مشاهده کتید. (کلیک کنید.)
اکنون بهتر میتوانیم تحلیل تکنیکال را تعریف کنیم:
هنر تحلیل تکنیکال، تشخیص زمان تغییر روند قیمتها در نخستین مراحل تغییر قیمت و سوار شدن بر موج جدید قیمتهاست. تا زمانی که شواهد جدید نشان بدهد که روند جدیدتری در حال شکل گیری است و تحلیل گر تکنیکال، قبل از اینکه تمام بازار، متوجه تغییر روند بشود، تصمیم های سرمایه گذاری جدید را اتخاذ کند.
مارتین جی پرینک
سوالی که ممکن است مطرح شود این است که چگونه میتوان کف قیمتی و سقف قیمتی را تشخیص داد؟ مثلا در تصویر بالا فرض کنید قصد خرید در کف قیمتی را دارید. در حالت واقعی شما از قیمت آینده سهم خبر ندارید. معلوم نیست که سهم قصد تغییر روند دارد یا میخواهد به سقوط خود ادامه دهد. ملاک و اصول پیدا کردن این نقاط چیست؟ در پاسخ باید گفت که هدف اصلی تحلیلهای تکنیکال همین موضوع است. ترازهای فیبوناچی، الگوهای هارمونیک، پرایس اکشن و دیگر تحلیلهای تکنیکال بر این موضوع تمرکز دارند. جالب است بدانید که پایه و اساس اکثر تحلیلهای تکنیکال بر پایه دنباله فیبوناچی استوار است. در مقاله فیبوناچی، دنباله جادویی توضیح دادهام که چرا ترازهای فیبوناچی با ساختار مغز انسان همخوانی دارد و به همین دلیل است که در بازارهای مالی از این دنباله به شدت استفاده میشود.
در چند سال اخیر ویدیوهای با کیفیت زیادی در زمینه تحلیل تکنیکال تولید شده است و به جرات میتوان گفت که ویدیوهای آموزشی احسان کامیابی نیا مرجع خوبی برای یادگیری تحلیل تکنیکال است. در لیست پخش کارگزاری مبین سرمایه که در آپارت قرار گرفته است مجموعه ویدیوهای احسان کامیابی نیا را دنبال کنید. (کلیک کنید)
شاید بهتر باشد یادگیری تحلیل تکنیکال را از این مجموعه ویدیو شروع کنید. (کلیک کنید)
2- تحلیل بنیادی
تحلیل بنیادی، روشی برای آنالیز کردن سهام بهواسطه محاسبه ارزش ذاتی آن است. هدف تحلیل بنیادی کشف ارزش واقعی سهم است تا بتوان با قیمت فعلی سهم مقایسه کنند و تصمیم به خرید، فروش و یا نگهداری سهم کرد. مثلا فرض کنید در حال بررسی سهام خاصی هستید و متوجه میشوید ارزش واقعی سهم بالاتر تر از قیمت فعلی آن است. به راحتی میتوان نتیجه گرفت که این سهم توانایی رشد قیمتی تا ارزش واقعی خودش را دارد و میتواند مبنای خرید شما باشد. همین سناریو به صورت بر عکس نیز اتفاق میافتد. یعنی اگر ارزش واقعی سهمی پایین تر از قیمت فعلی آن باشد میتوانید تصمیم به فروش سهم بگیرید
در تحلیل بنیادی به مطالعه اعداد ترازنامه یک شرکت، وضعیت جریان نقدی، وضعیت درآمد و نحوه کنار هم قرار گرفتن آنها پرداخته میشود. اما فراتر از اعداد، یک تحلیلگر بنیادی اهمیت ویژهای به جنبههای نامشهود مانند کیفیت مدیریت و سهم بازار را میدهد.در کنار اینها اخبار سیاسی و آینده سیاسی کشور نیز میتواند خیلی اثر گذار باشد.
متاسفانه آموزشهای فارسیِ تحلیل بنیادی به گستردگی و کیفیت تحلیل تکنیکال موجود نیست. با این وجود اگر آموزش تحلیل بنیادی را در گوگل جستجو کنید مطالب مرتبط و رایگانی را خواهید یافت که به شما در یادگیری این تحلیل کمک میکند.. مثلا آموزش تحلیل بنیادی یوسف دهقانی در سایت فراچارت: کلیک کنید
3- تابلوخوانی
در کنار تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی ، تکنیک تابلوخوانی اهمیت به سزایی دارد. تابلوخوانی به صورت مستقل و یا به صورت مکمل میتواند شما را در خرید و فروش سهام کمک کند. با یک مثال بحث را دنبال میکنیم:
فرض کنید که شرکت A را با تحلیل تکنیکال و بنیادی بررسی کردهاید و متوجه میشوید که قیمت 100 تومان قیمت مناسبی برای خرید است. پس سریعا اقدام به خرید سهم میکنید و انتظار دارید قیمت سهم رشد کند ولی با کمال تعجب میبینید در مدت زمان کوتاهی قیمت سهم ریزش میکند و به قیمت 90 تومان میرسد. یعنی 10 درصد ضرر! سهم را یکبار دیگر بررسی میکنید و میبینید که یکی از علتهای ریزش سهم، فروش قوی در بازار بوده است. اصل کار تابلو خوانی بر همین امر استوار است. یعنی شما با تکنیکهای نه چندان پیچیده به بررسی ورود و خروج پول هوشمند میگردید.
اما پول هوشمند چیست؟ بزرگان بازار پولهای بزرگی هم دارند! طبیعتا آنها برای سرمایه گذاری در یک سهم خاص خیلی بیشتر از شما وسواس به خرج میدهند. وقتی آنها سهمی را برای خرید انتخاب میکنند قطعا نشانههایی برای رشد در آن سهم دیدهاند. پس وقتی که آنها یک سهم را میخرند با تقریب خوبی میتوان انتظار رشد در آن سهم را داشت. حال اگر شما ورود این پول هوشمند را در یک سهم تشخیص دهید و اقدام به خرید آن سهم کنید شما هم میتوانید همانند صاحب پول هوشمند سود خوبی کنید. به شرط آنکه خروج پول هوشمند را تشخیص دهید و به سرعت از سهم خارج شوید.
در تکنیک تابلوخوانی تعداد معاملات، حجم معاملات، قدرت خریداران و فروشندگانِ حقیقی و حقوقی و چند مورد دیگر از اهمیت خاصی برخوردار است. همه اینها را میتوانید از سایت tsetmc.com مشاهده کنید. کافیست وارد سایت شوید و در قسمت جستجو نام سهام مورد نظر خود را جستجو کنید. سربرگهای “در یک نگاه” و “سابقه” از سربرگهای مهم برای یافتن ورود و خروج پول هوشمند است. در ادامه با یک مثال ساده به یافتن ورود و خروج پول هوشمند در سهم غاذر میپردازیم. فرض کنید درنیمه دوم سال 95 زندگی میکنیم و میخواهیم سهم غاذر را بررسی کنیم! همانظور که در تصاویر زیر به خوبی توضیح داده شده است در 13 آذر 95 آلارم ورود پول هوشنمند را داریم و بعد از آن صف خای خرید متوالی و بعد از 90 درصد سود در اسفندماه آلارم خروج پول هوشمند.
توضیح تابلوخوانی به صورت نوشتاری محض کمی سخت به نظر میرسد بنابراین برای یادگیری تابلوخوانی توصیه میکنم که ویدیوهای آموزشی را دنبال کنید. حجم مطالبی که در تابلوخوانی باید یاد بگیرید از تکنیکال و بنیادی کمتر است و اگر منابع خوبی در اختیار داشته باشید یادگیری این تکنیک حتی میتواند شیرین تر از تحلیل تکنیکال و بنیادی باشد! اگر به تلگرام دسترسی دارید عضو کانال آموزش بورس به صورت فیلم و صوت و متن شوید و در قسمت جستجو تابلوخوانی را سرچ کنید.
سخن پایانی
در این مطلب سعی شد که سرفصل مطالب آموزشی که نیاز است در بازار مالی یاد بگیرید شرح داده شود. همانطور که ابتدای بحث گفته شد نیازی به آموزش کامل این سرفصلها در این سایت نیست، زیرا آموزشهای کاملتری در دنیای وب وجود دارد که خواندن آنها مفید تر خواهد بود. بنابراین در هر سرفصل و موضوع لینکهای آموزشی و مفید در اختیار شما قرار داده شد که با دیدن و خواندن آنها بر موضوع مسلط خواهید شد. اگر در سایتهایی که معرفی شده است چرخی بزنید با موضوعات جدید دیگری هم آشنا خواهید شد که یاد گرفتن آنها خالی از لطف نخواهد بود.
سلام ممنون از سايت خوبتون بسيار عالي بود.
مهد سرمايه به عنوان شرکت پيشرو در معاملات الگوريتمي در کشور، فعاليت هاي خود را با هدف ارتقاي کيفيت معاملات و رفع نياز تکنولوژي آموزشي در زمينه آموزش بورس و سرمايه گذاري در بورس با عرضه به روزترين دانش و ابزارهاي بورس در قالبهاي مختلف ارائه ميکند.
فعاليت شرکت مهد سرمايه در زمينه آموزش بورس پيشرفته | طراحي استراتژي معاملاتي با استفاده از هوش مصنوعي | تحليل تکنيکال پيشرفته | نرم افزار تخصصي بورس و مشاوره سرمايه گذاري در بورس ميباشد.